Promujemy produkty regionalne we Francji
16.11.2010

 Razem z nadejściem jesieni francuskie miasto bliźniacze Crepy en Valois zorganizowało Święto Produktów Lokalnych. W tym roku do uczestnictwa w tak ważnym wydarzeniu zaproszono kilku przedstawicieli naszego miasta. 7 listopada płońska delegacja promowała lokalne i tradycyjne produkty we Francji.

 

 .

.

Płońscy wystawcy, wśród których byli przedstawiciele : Urzędu Miejskiego w Płońsku, MODR oddział w Płońsku, firmy Agrol oraz firmy KaMaj,  zaprezentowali produkty lokalne i tradycyjne, a także zaprosili gości do degustacji. Mieszkańcy Crepy en Valois chętnie kosztowali regionalnych kiełbas, polędwiczek, ogórków czy też ciastek. Wśród produktów lokalnych znalazły się przysmaki nagrodzone w wielu prestiżowych konkursach : kiełbasa swojska podsuszana oraz kiełbasa mazowiecka podsuszana Pawła Surażyńskiego z Regimina, chleb dworski Janusza Rojewskiego z Czerwińska, „Fafernuchy” Haliny Witkowskiej z Leman, Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego Artura Zarzyckiego ze Skołatowa, polędwiczki wędzone podsuszane Krystyny Marcyjańskiej z Lutobroka, kiełbasa myśliwego „Dasz Bór” Danuty Lasockiej z Miszewa Wielkiego, miody  Adama i Wojciecha Piotrowskich z Żuromina, markowy ser wędzony Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa oraz nalewki Romany Niemirskiej z Woli Dłużniewskiej.

.

 Firma .

.

Firma Agrol przedstawiła pełną gamę produktów m.in. płatki, ryż z warzywami, kaszę jęczmienną oraz fasolę. Dużym zainteresowaniem i uznaniem Francuzów cieszyły się także ogórki kiszone oraz papryka.

.

Do degustacji ciastek i czekoladowych cukierków zapraszała pani Edyta Wachowska z firmy Ka-Maj. Gościom przypadły szczególnie do gustu czekoladowe delicje i ciasteczka w kształcie choinek.  Na płońskim stoisku promocyjnym znalazły się także kolorowe ptaszki oraz mikołaje wykonane przez państwa Kopczyńskich ze Staroźreb.

.

 

Mer Crepy en Valois, pan Arnaud Foubert był zachwycony drewnianym kogutem państwa Kopczyńskich, którego wraz z innymi prezentami otrzymał podczas oficjalnego obiadu od płońskiej delegacji.

.

 

Delegacja z Płońska wraz z innymi miastami bliźniaczymi : Antoing z Belgii i Zell Mosel z Niemiec została zaproszona na uroczystą kolację, w której uczestniczyli także mieszkańcy miasta Crepy en Valois.

 .

- Pierwszy raz wzięliśmy udział w Święcie Produktów Lokalnych organizowanym w Crepy en Valois – mówi koordynator wyjazdu pani Ewa Białek z Urzędu Miejskiego w Płońsku. – Cieszę się, że nasze lokalne i regionalne produkty spotkały się z uznaniem mieszkańców. Mam nadzieję, że nasza współpraca z francuskim miastem Crepy en Valois będzie sie stale rozwijać i przynosić wiele korzyści.

.