Umieją gotować, trafiają do serc
06.08.2015

 

W czwartek, 6 sierpnia w Urzędzie Miejskim odbyło się spotkanie z gimnazjalistami z Płońska - uczestnikami projektu pn. „Przez żołądek do serca”. Burmistrz Andrzej Pietrasik wręczył wszystkim certyfikaty językowe Youthpass, a także drobne upominki związane z projektem, w tym stworzoną przez uczestników książkę kucharską.

 

 

 

Projekt „Przez żołądek do serca”, na którego realizację Gmina Miasto Płońsk otrzymała dofinansowanie unijne w wysokości 17 160,00 euro w ramach programu Erasmus+, odbył się w terminie 15.09.2014r. – 14.07.2015r.

 

W październiku 2014r. młodzież z zaprzyjaźnionego Rejonu Solecznickiego na Litwie wspólnie z gimnazjalistami z Płońska brała udział w warsztatach kulinarnych, poznawała tradycyjne potrawy polsko-litewskie, zwiedziła lokalną fabrykę ciastek  Ka-maj, uczestniczyła w wyjazdach studyjnych m.in. do Torunia, w którym wypiekała tradycyjne polskie pierniki oraz do Leśniczówki Paryż, w której samodzielnie kisiła kapustę i piekła ciasteczka. Poza gotowaniem, dzieci poznały zasady zdrowego odżywiania się na warsztatach z dietetykiem, a w sobotę zdobytą wiedzą dzieliły się z mieszkańcami miasta. W maju 2015r. gimnazjaliści z Płońska wyjechali do Rejonu Solecznickiego, w którym dalej poznawali tajniki kuchni, zacieśniali więzi przyjaźni oraz uczyli się języka angielskiego. Młodzi kucharze przeszli szkolenie na temat grzybów i owoców leśnych, zwiedzili Wilno i Troki, udali się do fabryki tortów, wypiekali tradycyjne litewskie bliny itd. A przy tym doskonale się bawili!

 

Ponadto dzieci spotykały się raz w miesiącu w swoich rodzimych szkołach, by przygotować wybrane przez siebie potrawy. Każdy z miesięcy nosił określoną nazwę wyznaczającą temat przewodni gotowania i tak np. grudzień to miesiąc Wigilii, stąd w menu do przygotowania znalazły się potrawy wigilijne charakterystyczne dla danego kraju. Wszystkie dania wraz z przepisem, sposobem przygotowania, zdjęciami i krótkim filmem były zamieszczane na przygotowanym przez dzieci kulinarnym blogu http://pzdsplonsk.blogspot.com/.

 

Dodatkowo uczestnicy stworzyli również fanpage projektu na portalu społecznościowym facebook.

 

W trakcie trwania projektu dzieci opracowywały różnego rodzaju materiały promujące zdrowe odżywianie się, a także przygotowały książkę kucharską z ulubionymi przepisami zarówno z Polski, jak i Litwy.

Pliki do pobrania: