Kulinarny tydzień
15.10.2014

 

 

 

Za nami pierwsza z dwóch wymian młodzieży przewidzianych w projekcie pn.”Przez żołądek do serca”, na którego realizację Gmina Miasto Płońsk otrzymała dofinansowanie unijne w wysokości 17 160,00 Euro.

 

W terminie 6-12 października 2014r. młodzież z zaprzyjaźnionego Rejonu Solecznickiego wspólnie z gimnazjalistami z Płońska ( łącznie 30 osób ) brała udział w warsztatach kulinarnych, poznawała tradycyjne potrawy polsko-litewskie, zwiedziła lokalną fabrykę ciastek  Ka-maj, uczestniczyła w wyjazdach studyjnych m.in. do Torunia, w którym wypiekała tradycyjne polskie pierniki oraz do Leśniczówki Paryż, w której samodzielnie kisiła kapustę i piekła ciasteczka.

 

Poza gotowaniem, dzieci poznały zasady zdrowego odżywiania się na warsztatach z dietetykiem, a w sobotę zdobytą wiedzą dzieliły się z mieszkańcami miasta. Przy okazji młodzi kucharze wręczali płońszczanom kolorowe i zdrowe przekąski.

 

Pierwsze spotkanie. Zastanawiamy się jak trafić do serc naszych kolegów. Dobra kuchnia to podstawa, ale może dodamy do niej dużo uśmiechu i pozytywnej energii?

 

 

 


W Leśniczówce Paryż uczymy się jak samodzielnie kisić kapustę. Odkrywamy także recepturę na pyszne, maślane ciastka.

 

 

 

 

 

Własnoręcznie zrobione ciastka!

 

 

Na warsztatach kulinarnych przyrządzamy smaczne i zdrowe przekąski. Uczymy się jak współpracować i zaprzyjaźniamy się coraz bardziej.

 

 

 

Jak zrobić tradycyjny polski chleb na zakwasie? Tego uczyliśmy się w Muzeum Etnograficznym w Toruniu.

 

 

 

Toruńskie pierniki to wizytówka naszego kraju. Każdy z uczestników projektu „Przez żołądek do serca” stworzył własny, niepowtarzalny piernik.

 

 

 

Dzięki warsztatom z dietetykiem dowiedzieliśmy się jak łączyć ze sobą produkty, czego unikać, a co na stałe wprowadzić do naszej diety, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

 

 

Pora, aby mieszkańcy spróbowali naszych zdrowych przekąsek. Czy trafimy do ich serc?

 

 

 

 

 

 

Wymiana w Płońsku dobiegła końca, ale projekt „Przez żołądek do serca” trwa dalej…

 

 

 

W maju 2015r. gimnazjaliści z Płońska wyjadą do Rejonu Solecznickiego, w którym będą dalej poznawać tajniki kuchni, zacieśniać więzi przyjaźni oraz uczyć się języka angielskiego.