Kanapki, koreczki, soki, sałatki, twarożki, koktajle – tak wyglądało menu pierwszego śniadania w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stanisław Wyspiańskiego. Tego dnia dzieci poznały również pracę piekarzy oraz proces wypieku chleba.
Wczoraj uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego w Płońsku uczestniczyli w ogólnopolskiej akcji pod nazwą „ Śniadanie Daje Moc” połączonej z Tygodniem Dobrego Chleba.
W ramach klasowych Klubów Śniadaniowych nauczyciele przy współudziale rodziców zorganizowali dla dzieci lekcje na temat zdrowego odżywiania połączone ze wspólnymi śniadaniami. Dzieci spotkały się z dietetykiem, a także uczestniczyły w zajęciach tematycznych w starszych klasach.
Podstawowym składnikiem codziennej diety człowieka jest zdrowe pieczywo. Do wykonania kanapek dzieci wykorzystały różne rodzaje chleba. Do kampanii „Tydzień dobrego Chleba” włączyły się mamy i babcie, które samodzielnie upiekły przepyszne chleby.
Inicjatywę poparły także okoliczne piekarnie, dzięki uprzejmości których dzieci mogły skosztować różnych wypieków i zachwycać się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Podczas zajęć lekcyjnych uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w wirtualnych wycieczkach do Muzeum Chleba.
Celem akcji było zwrócenie uwagi na rolę pierwszego śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
Informacja oraz zdjęcia: SP nr 3