Stanowisko Urzędu Miejskiego w Płońsku w związku z relacjami prasowymi z konferencji radnych M. Dobrzyńskiej, W. Bluszcza i K. Tucholskiego
27.10.2015

Na podstawie materiałów, tzw. „zrzutów ekranu”, które zaprezentowali radni Dobrzyńska, Bluszcz i Tucholski, nie sposób ustalić, kto jest autorem anonimowego pisma do wojewody. Informujemy, że nie jest nim z pewnością Andrzej Pietrasik.

Jako osoba publiczna burmistrz Andrzej Pietrasik zdaje sobie sprawę z konsekwencji funkcjonowania w sieci internetowej. Ma świadomość, że jego zdjęcia opublikowane w internecie, mogą stać się przedmiotem różnego rodzaju manipulacji. Doświadczył tego podczas ubiegłorocznej kampanii samorządowej, kiedy jego wizerunek wykorzystywany był przez konkurentów tworzących różnego rodzaju memy i materiały ukazujące osobę Andrzeja Pietrasika w krzywym zwierciadle.

Burmistrz Płońska nie ma zamiaru dociekać, z czyjego konta na Facebooku pochodzą wydruki lub kserokopie, które pokazali podczas konferencji prasowej radni, ponieważ nie ma to najmniejszego znaczenia z punktu widzenia prawa wyborczego i rejestru wyborców. W naszej ocenie radni M. Dobrzyńska i W. Bluszcz starają się odwrócić uwagę od zasadniczego problemu: czy w dniu wyborów samorządowych stale zamieszkiwali na terenie Gminy Miasto Płońsk? Czy mieli prawo do kandydowania i zasiadania w płońskiej Radzie Miejskiej?

Burmistrz Andrzej Pietrasik próbował wprowadzić do porządku obrad październikowej sesji punkt dotyczący podjęcia uchwały w sprawie powołania doraźnej Komisji Rady Miejskiej w Płońsku ds. przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego w przedmiocie zbadania przesłanek wygaśnięcia mandatów radnych. Dnia 22 października przewodniczący Rady Miejskiej Krzysztof Tucholski po zapoznaniu się z projektem porządku obrad polecił wykreślenie punktu dotyczącego ww. uchwały, argumentując, że przedmiotowa sprawa nie należy do kompetencji Rady Miejskiej. Przewodniczący nie wprowadzając projektu uchwały do porządku obrad, złamał Statut Gminy Miasto Płońsk.

Zgodnie z §36 ust. 3 Regulaminu Pracy Rady Miejskiej w Płońsku – „Projekt uchwały, który został złożony do Rady przez Burmistrza na 7 dni przed rozpoczęciem sesji, musi być wprowadzony przez Przewodniczącego do porządku obrad najbliższej sesji Rady Miejskiej”.

Urząd Miejski w Płońsku