Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015
27.10.2015

 

W ramach projektu Szkoła Promująca Zdrowie, w dniach 16-23 października Szkoła Podstawowa nr 3 w Płońsku im. Stanisława Wyspiańskiego brała udział w ogólnopolskiej kampanii pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015”, której organizatorem jest Fundacja „Dobre Życie” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej. Celem akcji była: promocja prawidłowych nawyków odżywiania, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz uświadomienie wpływu diety na zdrowie każdego człowieka. Idea promowania chleba, najzdrowszego dla człowieka, spotkała się z aprobatą wśród uczniów, rodziców oraz pracowników naszej szkoły.

 

Akcja przeprowadzona w szkole była impulsem do szeregu pomysłów na ten temat. W szkole podjęto wiele działań, mających na celu podniesienie znajomości wśród uczniów zasad żywienia, które pozwolą zachować zdrowie na długie lata. W trakcie zajęć uczniowie dowiedzieli się, że chleb oprócz funkcji żywieniowych może spełniać również funkcje prozdrowotne. Zdrowe pieczywo jest jednym z podstawowych składników codziennej diety człowieka i stanowi podstawę wyżywienia. Uczniowie przygotowali gazetki tematyczne o walorach pieczywa na zakwasie. Wykorzystując różne techniki, wykonali oryginalne prace plastyczne zachęcające do spożywania chleba razowego. Najciekawsze prace zostały zaprezentowane na ekspozycji. We wszystkich klasach odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których dzieci przygotowały smaczne i zdrowe  kanapki z chleba na zakwasie. Podczas degustacji różnego rodzaju chleba, uczniowie omawiali wartości odżywcze pieczywa. Do kampanii włączyły się mamy i babcie, które upiekły przepyszne chleby. Dzieci mogły skosztować różnych wypieków i zachwycać się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Promując zdrowe jedzenie bez konserwantów, rodzice dostarczyli również domowe przetwory: dżemy, konfitury i własnoręcznie zrobione masło. Uczniowie klas trzecich podczas wizyty w piekarni dowiedzieli się, jak prawidłowo przygotować zakwas na chleb oraz jakiego rodzaju mąki używać do jego wypieku, poznali różne gatunki pieczywa oraz mieli możliwość degustacji i oceny smaku pieczywa. 

 

Na zakończenie Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu uczniowie przygotowali zdrowe, kolorowe kanapki, którymi podczas przerw częstowano dzieci i rodziców, zwracając uwagę, że zdrowy chleb i warzywa są najlepszą alternatywą dla słodyczy. Wystarczy odrobina zaangażowania i pomysłowości, aby jedzenie było i zdrowe, i apetyczne. Biorąc udział w kampanii przywracamy znaczenie symbolu chleba, umacniamy szacunek dla niego i ludzi pracujących, aby powstał. Jako szkoła promująca zdrowie propagujemy zdrowe odżywianie poprzez podejmowanie różnych działań i inicjatyw w środowisku lokalnym, ale mają one jeden cel: zastanowienie się nad znaczeniem naszego stylu życia i sposobu odżywiania na zdrowie oraz zachęcanie do świadomego wybierania wartościowych produktów żywnościowych w sklepach.

 

Kampanię przygotował szkolny zespół ds. promocji zdrowia w składzie: K. Jatkowska, B. Niewiadomska, Z. Lewandowska, B. Gorzkiewicz.